Tips & recepten

Biologische tuinderij

Hieronder vind je een lijst van recepten die je kunt maken met onze groentes. Klik op de naam om het recept te bekijken.

Een lijstje van wat handig is om in huis te hebben om je groenten lekker klaar te maken: mosterd, knoflook, olijfolie, nootjes, eieren, room, melk, yoghurt, kaas, boter, azijn, honing, rozijnen, olijfjes, citroen.
Als kruiden zijn de volgende handig: zout, peper, nootmuskaat, basilicum, dille, provencaalse kruiden, tijm, oregano, kerrie, garam masala, geelwortel, laurierblad, komijn, kaneel.

Aardappelpuree (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 200 ml melk
  • 50 gr boter

Bereiding
Schil de aardappelen, snij ze in vieren en doe ze met wat zout of bouillon in een pan met water tot ze onderstaan. Laat ze ± 15 minuten koken en prik af en toe om te kijken of ze al gaar zijn (als ze gaar zijn kun je er makkelijk met een vork in prikken en glijd de aardappel van je vork). Haal ze van het vuur. Doe de melk, aardappelen en boter in een blender tot het een smeuiig en romig geheel is zonder brokjes. Eventueel nog wat peper en zout erbij voor de smaak, nootmuskaat kan ook. Laat het nog even opwarmen op het vuur en klaar. Lekker met bijvoorbeeld rode kool.

Aardappel rösti (voor 2 personen)

Ingrediënten

  • 3 middelgrote vastkokende aardappelen, geschild en geraspt
  • kwart ui, gesnipperd
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels boter of olie
  • zout en peper

Bereiding
Voeg de aardappels, ui, bloem, zout en peper samen in een kom. Meng het geheel goed door elkaar. Verhit de boter op een middelmatig vuur in een wok of grote koekenpan. Stort het mengsel in cirkels in de pan en bak het in ongeveer 3 minuten per kant goudbruin. Laat het uitlekken op papier en serveer. Je kunt natuurlijk ook kleine rosti pannenkoekjes van het mengsel maken door kleine beetjes van het aardappelmengsel in de pan te leggen.

Bron: internet

Aardappel-selderijpuree (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 kilo knolselderij
  • melk
  • zout en peper

Voorbereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe hetzelfde met de knolselderij en doe ze samen in een pan. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bereiding
Kook de aardappelen en knolselderij met water en een snufje zout in ± 15 minuten gaar. Giet het water af. Stamp de aardappelen en knolselderij fijn en voeg er wat melk aan toe zodat er een smeuige puree ontstaat. Doe dit in een ingevette ovenschaal en strooi er peper overheen. Plaats het gerecht in het midden van de oven en bak het ± 20 minuten. Lekker met peultjes of boontjes en mosterdroomsaus (zie verderop hoe je deze maakt).

Bron: Het kookboek van niets! Vegetarische recepten uit een zenboeddhistische keuken. Door Marja Timmer en José van Schie

Andijviestamp (voor 2 personen)

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter (naar keuze)
  • 2 grote aardappels
  • 1 grote krop andijvie
  • ±1dl melk
  • volle eetlepel crème fraîche
  • beetje bouillonpoeder of kwart blokje
  • zout en peper

Bereiding
Kook de aardappels in tien minuten gaar. Snij de andijvie in reepjes. Smelt wat boter in de pan (voor de slankere versie gewoon de aardappels en andijvie meteen in de pan doen) Doe de aardappels met de andijvie in een pan en de deksel erop. Let erop dat het niet gaat aanbranden, anders een heel klein beetje water erbij. Op zacht vuurtje tien minuten laten slinken, andere ingredienten erbij en flink prakken. Weer opwarmen en klaar!

Bron: Valerie

Bietjes met yoghurt, snel en lekker (voor 2 personen)

Ingrediënten

  • 2 bietjes
  • snufje rozemarijn
  • snufje tijm
  • 1 kruidnagel, gestampt
  • halve eetlepel dille
  • snufje korianderzaad
  • klein scheutje azijn
  • 2 theelepeltjes suiker
  • 100 ml water
  •  peper
  • evt beetje sinaasappelsap en rasp naar smaak
  • volle yoghurt of Griekse yoghurt

Bereiding
Rasp de bietjes met de fijnste rasp. Doe een laagje water in de pan en de rasp erbij. Doe de kruiden erbij en eventueel de sinasappelrasp/sap. En laat het geheel vijf tot tien minuutjes pruttelen. Dan in een kommetje doen en er een scheutje volle yoghurt overheen doen. Mmm…

Bron: Valerie en smulweb.nl

Borsjtsj (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 4 rode bieten
  • 1 aardappel
  • 1 wortel
  • 1 steel bleekselderij
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blokjes kruidenbouillon
  • 2 el olie
  • 1 laurierblaadje
  • witte peper
  • zure room

Voorbereiding
Schil de bieten en de aardappel. Borstel de wortel schoon. Rasp de bieten, wortel en aardappel. Maak de selderij schoon en snijd deze in stukjes. Snijd de ui in ringen. Pers de knoflook fijn.

Bereiding
Fruit het uitje met de knoflook 5 minuten in de olie in een soeppan. Voeg 1 ltr water samen met de bouillonblokjes toe. Laat het zachtjes aan de kook komen en doe de bieten, aardappel, wortel, selderij en het laurierblaadje erbij. Laat de soep ± 10 minuten zachtjes koken tot het gaar is. Voeg naar smaak peper en eventueel zout toe. Serveer de soep met een toef zure room.

Bron: Het kookboek van niets! Vegetarische recepten uit een zenboeddhistische keuken. Door Marja Timmer en José van Schie

Champignonragout (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 4 pasteitjes
  • 500gr champignons of gemengde paddenstoelen
  • 40gr boter
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 2 el bloem
  • halve dl droge witte wijn
  • 1 dl groentebouillon
  • 4 takjes peterselie
  • 2 takjes dragon (of 1 theelepel gedroogde)
  • 1 takje tijm
  • zout en peper
  • 2 eidooiers
  • 2 sneetjes oud witbrood (of geroosterd brood)
  • halve tl citroensap

Bereiding
Verwarm de oven voor zoals op de verpakking van de pasteitjes staat aangegeven.
Was en snijd de paddenstoelen in stukjes en snipper de sjalot. Bak de paddenstoelen in de boter op hoog vuur snel rondom bruin, voeg de sjalot en de uitgeperste knoflook toe en fruit mee (voorzichtig dat het niet aanbrandt!). Bestrooi met de bloem en laat deze al roerende iets kleuren. Voeg de wijn en de bouillon al roerende toe tot de saus bindt.
Zet de pasteitjes in de oven om op te warmen. Hak de kruiden fijn en schep de helft ervan door de paddestoelen. Breng op smaak met zout en peper. Klop de eidooiers los. Houd 2 el achter en schep de rest, van het vuur af, door de ragout. Verkruimel het brood, schep de rest van de kruiden en het citroensap erdoor. Nog even opwarmen op het vuur en verdelen over de warme pasteitjes. Lekker met een witlofsalade.
Bron: internet

Flensjes met andijvie en blauwe kaas (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 6 el bloem
  • 4 el water
  • 750 gr andijviereepjes
  • 100 gr verkruimelde blauwe kaas
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop een beslag van 4 eieren, 4 eetlepels bloem, 4 eetlepels water en wat peper en zout. Bak hier 4 flensjes van.
Kook 750gr andijviereepjes in ongeveer 5 minuten gaar in een pan met een klein bodempje water. Laat de groente in een vergiet goed uitlekken en druk er wat overtollig vocht uit.
Klop 1 ei los en klop er 2 el bloem en de blauwe kaas door. Schep de andijvie erdoor. Verdeel dit mengsel over de flensjes en rol ze op. Leg de flensjes in een ovenschaal en bestrijk ze met de gesmolten boter. Laat de flensjes in de oven krokant worden. Lekker met speltbrood en ee salade van jonge bladsla.
Bron: ‘Smaakmakend’ blad van de Natuurwinkel. Recept van Anneke Ammerlaan
[/lightweighte-accordion]

Groenteschotel van tomaat, broccoli, champignon, paprika en courgette (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • -1 el boter of olie
  • -6 grote champignons
  • -halve courgette
  • -4 tomaten
  • -1 Broccoli
  • -teentje knoflook
  • -6 eetlepels bouillon
  • -3 el pesto (rode of groene)
  • -1 el basilicum
  • -1 el oregano

Bereiding
Zet een pan met dikke bodem op het vuur met de vlamverdeler eronder. Hoog vuur met en laag vuur zonder vlamverdeler. Doe de boter in de pan. Snijd de champignons in vieren, doe ze in de pan. De stronk van de broccoli in blokjes snijden en erbij doen. Snij de courgette, de tomaten en de paprika en grote blokjes en doe ze bij de rest. Dan de broccoli roosjes er bovenop insteken. Doe er de bouillon bij en laat 10 min pruttelen, dan de pesto en de gesnipperde knoflook en de basilicum en oregano erbij. Nog vijf minuutjes pruttelen en klaar. Lekker met tagliatelle en andere pasta en vis.
Bron: Hans

Herfstquiche (voor 8 personen)

Ingrediënten

  • 2 eetl. boter, en om in te vetten.
  • 225 gr pastinaak (witte wortel)
  • 1 kleine winterwortel (circa 175gram).
  • 2 middelgrote aardappelen circa 125 gr.
  • 100 gr. fijn droog broodkruim.
  • 100 gr. fijn gemalen of geraspte licht belegen kaas.
  • 1 ei.
  • 2 dl bekertje slankroom
  • 1/2 dl melk
  • 2 eetlepels fijn gesneden peterselie
  • zout en peper

Hulpmiddelen

  • Hoge taartvorm (geen springvorm)
  • Quiche vorm 22 – 24 cm

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de vorm in met royaal boter. Schrap de pastinaak en de wortelen en schil de aardappelen. Was ze. Snijd alle groenten en aardappelen in zeer dunne plakjes. Meng het broodkruim met 50 gram kaas.
Bestrooi de vorm met de helft van de broodkruimmengsel. Verdeel de helft van de groente en aardappelen over de bodem van de vorm. Strooi 25 gram kaas erover. Bedek dit met de rest van de groente en aardappelen. Strooi de rest van de kaas erover.
Klop het ei los met de slankroom, de melk, peterselie, zout en peper. Giet dit langzaam over de groenten. Duw met een vork de groenten en aardappelen uit elkaar, zodat het mengsel er goed tussen loopt. Strooi de rest van de kaas mengsel erover. Snijd er boter vlokjes over.
Bereidingswijze
Bak de Quiche een richel onder het midden van de oven in 45 min. gaar. Dek de quiche na 30 min af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin is.

Serveertips: Met een groene sla. Geef als toetje rijste of griesmeelpudding met gedroogde vruchten toe.
Bron: Volkskrant 

Kaassaus (voor 2 personen)

Ingrediënten

  • 3 eetlepels (room)boter
  • 4 dl melk
  • 2 volle el bloem
  • 2 volle el parmezaanse kaas of 3 el jong belegen, geraspt
  • zout

Bereiding
Smelt de boter in een steelpannetje, roer de bloem er doorheen. Als de bloem is opgenomen meng je er de melk doorheen, met een spatel goed roeren. Als de saus warm is geworden de kaas er doorheen roeren tot die is opgenomen. Even proeven en als het nodig is wat zout erbij. Lekker bij allerlei soorten kool.
Bron: Valerie

Kerriesaus (voor 3 personen)

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • halve teen knoflook
  • 1,5 el kerriepoeder
  • 2 el zonnebloemolie
  • 40gr bloem
  • 4 dl water
  • 2 blokjes kruidenbouillon
  • halve citroen
  • 3 el koffieroom
  • witte peper

Voorbereiding
Snijd de ui fijn. Pers de knoflook fijn. Pers de citroen uit. Los de bouillonblokjes op in kokend water.
Bereiding
Fruit de ui met de kerriepoeder en de knoflook 3 minuten. Voeg de bloem toe en voeg geleidelijk de bouillon erbij. Blijf voortdurend roeren tot er een gladde saus ontstaat. Laat de saus even pruttelen en voeg vervolgens het citroensap toe. Roer vlak voor het opdienen de koffieroom door de saus. Lekker met rijst, spercieboontjes en bijvoorbeeld gebakken seitan of quorn (ook bij kool lekker en tofu en venkel-prei combi, zie hieronder- toevoeging van Valerie)
Bron: Het kookboek van niets! Vegetarische recepten uit een zenboeddhistische keuken. Door Marja Timmer en José van Schie

Koolraap uit de oven (voor 2 personen)

Ingrediënten

  • 500 gram koolraap in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel grof (zee) zout
  • halve theelepel chilipoeder

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de koolraapreepjes op een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Sprenkel er de olijfolie overheen en bestrooi ze met het zout en de chilipoeder. Bak de koolraapfrites 30 minuten in de oven. Draai ze halverwege om, zodat ze gelijkmatig bruin worden.
Bron: Dr Atkins nieuwe dieet revolutie (via smulweb.nl)

Koolrolletjes (Holishkes) (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 350 gr runder- of lamsgehakt (of vegetarische gehakt)
  • 100 gr langkorrelige rijst
  • 1 ui, gesnipperd
  • zout en peper
  • 1 savooienkool of witte kool
  • olie
  • bouillon
  • 1 citroen
  • 50 gr bruine- of rietsuiker suiker

Bereidingswijze
Meng het vlees, de helft van de ui, en het zout en peper en laat het even rusten. Snijd met een scherp mes de stronk uit de kool. Leg de hele kool enkele minuten in een pan met kokend water (zo laten de bladeren makkelijker los). Maak de bladeren desnoods in gedeeltes los.
Haal alle bladeren van de kool en laat ze uitlekken. Snijd de harde nerven uit de bladeren (maar snijd niet teveel weg, anders kun je ze niet meer goed oprollen). Leg een koolblad op een bord, schep er een lepel van het gehaktmengsel op en rol het blad losjes op. Vouw de uiteinden naar binnen.
Fruit de rest van de ui in wat olie in een pan en leg de holishkes erop. Bedek eventueel met overgebleven koolbladeren. Voeg een bodempje bouillon toe. Laat ze in een afgesloten pan 45 minuten stoven op laag vuur (let erop dat ze niet droog komen te staan, af en toe even kijken en als het nodig is wat extra bouillon of water erbij gieten).
Voeg het sap van een halve citroen en gr suiker toe. Zet de pan nog even op het vuur en breng het gerecht zonodig op smaak met wat extra citoensap of suiker.
Bron: Valerie, inspiratie: De Joodse keuken, Clarissa Hyman. Uitgeverij Tirion

Pastinaak-mosterdsoep (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 1 pastinaak
  • 1 aardappel
  • 1 ui of 2 preitjes
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie of roomboter
  • 1 ltr bouillon
  • 1 volle el mosterd
  • 1 busje slagroom (of sojaroom, wees hier voorzichtig mee want deze heeft een uitgesproken smaak!))
  • zout en peper
  • 2 el peterselie (naar keuze)

Bereiding
Snij de pastinaak in blokjes en de ui in ringen. Fruit de uienringen met geperste knoflook in olie. Als je prei gebruikt de prei in vieren snijden tot halverwege de witte stronk. Goed afspoelen en in stukjes/ringetjes snijden en fruiten met de knoflook. Haal een paar eetlepels prei uit de pan en zet even apart.
Schil de pastinaak en snijd hem in blokjes. Doe hetzelfde met de aardappel. Bouillon, blokjes pastinaak en aardappel in de pan doen en gaar koken in 15 minuten. Meng de mosterd door de soep. Als die te dik is kun je er nog wat water bij doen. Gebruik de staafmixer om er een egale massa van te maken. Doe de prei die je apart hebt gezet erbij. Maak op smaak met zout en peper en schenk er in de kommetjes een beetje room over. Strooi er de fijngehakte peterselie over.
Bron: www.vegatopia.com en Valerie

Pastinaak en wortel gebakken met knoflook (voor 2 personen)

Ingrediënten

  • 1 grote pastinaak
  • 1 winterpeen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook (of meer als je wilt)

Bereiding
Olijfolie in een grote koekenpan. Knoflook fijnsnijden en erin doen, laten sudderen. Wortel en pastinaak in plakjes snijden (de wortel in wat dunnere plakjes) en in de pan doen. 10 minuutjes bakken zodat ze een mooi bruin korstje hebben en zacht zijn. Eventueel wat peper en zout toevoegen maar zo zijn ze ook heel smaakvol.

Pompoenrisotto (risotto di zucca) (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 4 blaadjes salie, fijngehakt, plus wat blaadjes voor de garnering
  • 1 groot teentje knoflook, fijngehakt
  • 500 gr. oranje pompoen, (in stukjes, mag met schil en al, wel de pitjes verwijderen)
  • zout en zwarte peper
  • 400 gr Vialone Nano-rijst of risottorijst
  • 1 dl witte wijn
  • 1 l hete groentebouillon
  • 6 el versgeraspte parmezaanse kaas

Bereiding
Verwarm de olie en sauteer hierin de salie met de knoflook. Voeg het pompoenvlees toe zodra de geuren opstijgen. Strooi er wat zout en peper over en laat het geheel even doorbakken.
Voeg de rijst toe en roer 1 minuut flink door. Voeg de witte wijn toe en laat hem verdampen. Roer de bouillon door het mengsel en breng het aan de kook. Kook de rijst en de pompoen in 20-30 minuten gaar. Risotto moet vochtig blijven. Roer vlak voor het opdienen kaas en wat extra zwarte peper door de risotto. Versier de borden desgewenst met salie. Lekker met een groene salade en een witte wijn.

Pompoentaart (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 200 gr fetakaas
  • ± 600 gr pompoen
  • ± 100 gr parmezaanse kaas of goudse kaas
  • 1 grote ui (gesnipperd)
  • 6 takjes verse munt of 1 eetlepel gedroogde munt
  • 3 eieren
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel (of witmeel met anderhalve afgestreken theelepel bakpoeder)
  • 1 dl. olijfolie
  • 1 theelepel oregano (vers of gedroogd, als je dat niet hebt kun je marjolein of tijm gebruiken)
  • zout
  • afgestreken kleine theelepel versgemalen peper (of sambal oelek)
  • 3 a 4 eetlepels sesamzaad

Voorbereiding
Warm de oven voor op 200 graden. Prak de feta grof met een vork op een bord. Rasp de pompoen tamelijk fijn. Rasp de kaas. Knip de munt fijn. Fruit de gesnipperde ui zachtjes in twee eetlepels olijfolie tot de stukjes glazig zijn, laat ze niet bruin worden. Vet een springvorm of ronde ovenschaal in met olijfolie. Klop de eieren los.
Bereiding
Meng de pompoen, kaas, ui, feta, munt, eieren, bakmeel, olijfolie en oregano. Breng op smaak met peper en zout. Doe voorzichtig met zout, proef het even. Schep het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Strooi er het sesamzaad over. Bak de taart in 40 minuten gaar en bruin op 200 graden (als het teveel is kun je een paar punten invriezen).
Serveren met een aardappel- of groene salade, olijven en eventueel rijst en stokbrood. Deze taart is ook lekker met courgette in plaats van pompoen.
Bron: internet

Preitaart (voor 6 personen)

Ingrediënten

  • Zelfgemaakt quichedeeg (zie recept en ingredienten hieronder), of 5 plakjes bladerdeeg
  • 500 gr prei
  • 3 theelepels gedroogde basilicum
  • 3 eieren
  • 150gr geraspte oude kaas
  • 1 bekertje crème fraîche
  • 190 gr hamreepjes (naar keuze)
  • zout en peper

Quichedeeg ingrediënten

  • 225 gr (zelfrijzende) bloem
  • 125 gr koude boter, in kleine blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • ijskoud water
  • 1,5 theelepel zeezout

Quichedeeg maken
Boterblokjes, bloem en zout door elkaar mengen met de toppen van je vingers tot alle bloem alle boter heeft opgenomen (korrelig uitzicht).
Losgeklopt ei toevoegen en de massa met de (koude) handen snel kneden tot er een samenhangend compact deegje ontstaat (snel en niet teveel kneden is wel de boodschap). Als het deeg te droog is, voeg dan, terwijl men het deeg kneed, wat water toe. Vorm er een bol van.
Afdekken met plasticfolie en minstens 1 uur laten rusten in de koelkast.
Bestuif de werkplek met wat bloem en rol het deeg met een deegrol dun uit.
Bereiding taart
Oven voorverwarmen op 225 °C. Plakjes bladerdeeg laten ontdooien. In braadpan boter verhitten. Prei en basilicum ca. 3 minuten fruiten. Eieren loskloppen met zout, peper, 50 g kaas en crème fraîche. Taartvorm invetten en bekleden met bladerdeeg of het quichedeeg. Met vork gaatjes in deeg prikken. Prei en ham over bodem verdelen. Eimengsel erover schenken. Rest van kaas over ei strooien. In midden van oven taart in ca. 25 minuten gaar en lichtbruin bakken. Eventueel laatste 5 minuten afdekken met aluminiumfolie om niet te verbranden.
Bron: www.ah.nl en www.kookrecepten.worldpress.com

Rodekool met appel, kaneel en rozijnen (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 50gr boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 appels
  • 800 gr rodekool
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 gr rozijnen

Bereidingswijze
Smelt de helft van de boter in een ruime braadpan en fruit de ui en de appel 4 minuten. Schep de rodekool erdoor en schenk het sinaasappelsap erbij. Voeg de suiker, kaneel, kruidnagels, laurier en rozijnen toe en laat de rodekool met het deksel op de pan op laag vuur in 30 minuten gaar stoven. Schep de rodekool tijdens het stoven een paar keer om.
Verwijder de kruidnagels en laurier en roer de rest van de boter door de rodekool. Serveer het gerecht in een grote voorverwarmde schaal.
Bron: Kook ook- Holland, diverse auteurs. Via www.iensrecepten.nl

Savooiekool of witte kool met kerriesaus (voor 4 personen

(dit recept kun je ook met de bovenstaande kerriesaus maken, die is wat voller)

Ingrediënten

  • 1 Savooiekool of witte kool
  • zout
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2 volle theelepels kerrie
  • kwart liter water
  • 2 theelepels suiker
  • volle eetlepel maizena of bloem

Bereiden
Maak de savooiekool school en snijd hem in reepjes. Doe de gesneden kool in een pan met een bodempje water en strooi er zout over. Kook de savooiekool, met het deksel op de pan, in 15 minuten gaar.
Tussendoor: smelt voor de saus de boter of margarine in een steelpan (niet bruin laten worden) en roer er de kerrie door. Laat eventjes bakken op laag vuur. Giet het water erbij en zet het vuur hoog. Voeg de suiker en een halve theelepel zout zout toe. Roer in een kommetje de maizena of bloem met een beetje water glad. Giet, als de inhoud van de steelpan kookt, het maizenapapje in de steelpan en blijf roeren tot de saus gebonden is. Giet de savooiekool af en serveer met rijst en gebakken tofuplakken voor een licht verteerbare, gezonde en lekkere maaltijd.
Bron: www.dekooktips.com/recepten/sav-kerrie en Valerie

Tempura van bloemkool, garnalen en broccoli (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • halve bloemkool
  • 275 g broccoli
  • 8 rauwe garnalen
  • 8 champignons (naar keuze)
  • zonnebloem- of plantaardige olie, voor het frituren
  • partjes citroen en koriander voor de garnering (naar keuze)
  • sojasaus om erbij te serveren

Het beslag (ingrediënten)

  • 115g bloem
  • mespuntje zout
  • 2 eieren, gescheiden
  • 1,75 dl ijswater
  • 2 el zonnebloem- of plantaardige olie

Bereiding
Snijd de bloemkool en de broccoli in roosjes. Blancheer de roosjes 1-2 minuten. Laat ze uitlekken en houd ze even onder koud stromend water. Zet ze even weg. Pel de garnalen, maar laat de staart zitten. Zet ze even weg. Verhit de olie voor het frituren tot 190 graden.
Strooi voor het beslag de bloem en het zout in een kom, meng de eierdooiers met het water en klop dit mengsel door de bloem tot een glad beslag is ontstaan. Klop de olie erdoor. Klop de eiwitten stijf en spatel die door het beslag. Haal enkele garnalen en broccoli- of bloemkoolroosjes door het beslag.
Frituur de garnalen en roosjes in 2-3 minuten goudkleurig. Laat ze uitlekken op een met keukenpapier bedekt bord en houd ze warm, terwijl u de rest bakt.
Verdeel de tempura over aparte borden, garneer met partjes citroen en takjes koriander en serveer er schaaltjes met sojasaus bij.
Tip: Experimenteer ook met andere groenten, zoals bijvoorbeeld aubergines, courgettes en bleekselderij.
Bron: “Alles over groente en groentegerechten” door Christine Ingram

Venkel met prei (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 1 stevige knolvenkel
  • 2 el olijfolie

Bereiding
Snij de prei in vieren en laat het onderste stukje (het witte voetje) heel zodat je hem onder de kraan makkelijk in z’n geheel kan afspoelen. Snij hem in stukjes, laat de olijfolie warm worden in een steelpan en doe de prei er in. Laat hem even stoven en was en snij ondertussen de venkel. Als de prei een beetje doorzichtig is doe je de venkel stukken erbij. Beetje water erbij en laten stoven met de deksel op de pan voor 5 a 10 minuutjes. Zout naar smaak.
Lekker met kerriesaus (zie recept hierboven) en rijst met kokosrasp er overheen gestrooid en gerookte tofu in plakken en door de sojasaus gehaald en gebakken.
Bron: Valerie

Venkel uit de oven (voor 2 personen)

Ingrediënten

  • 1 grote venkelknol
  • zout en peper
  • 50 gram zwarte olijven
  • 2 knoflookteentjes
  • 3 eetlepels gesnipperde peterselie
  • 75 gram geraspte oude Goudse kaas
  • 1/8 liter crème fraîche
  • 1 dl droge witte wijn of groentebouillon
  • 450 gram voorgekookte aardappelschijfjes

Bereiding
Oven voorverwarmen op 180 graden. Venkel 5 min. koken
Olijven in stukjes hakken en knoflook erboven uitpersen, peterselie erdoor en 1/3 van de kaas
Crème fraîche met wijn of groentebouillon door elkaar kloppen en de rest van de kaas erdoor
Venkel in de ovenschaal met de olijvenboel eroverheen
Daaroverheen de aardappelschijfjes
Crèmefraîcheboel eroverheen
In de oven voor 40 min.
Bron: Elske

Witte kool, gekookt (voor 4 personen)

Bereiding
Snij de dikke kern uit de kool. Schaaf de witte kool of snij hem in heel dunne plakjes (reepjes). Het liefst de hele kool, anders blijf je met een uitdrogend restje zitten, en je hebt er de volgende dag een lekkere salade van. Doe wat olijfolie in een pan met dikke bodem (met goed sluitende deksel), witte kool erbij en ruim zout en een minuutje met de deksel erop stoven.
Dan een klein beetje water erbij, probeer het zo dat het precies voldoende is en dat je maar heel weinig (liever niets!) hoeft af te gieten.
Deksel erop en niet meer storen. Vuur op laag. 10-15 minuten stoven. De witte kool is nu sappig en overheerlijk, de smaken komen optimaal naar voren.
De kool die u niet gebruikt zet u direct in een goeie dressing van olijfolie en witte wijn azijn, voor de volgende dag.
Bron: Gordon

Witte kool salade (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 1 Witte kool
  • Zout
  • Azijn, ongeveer 5 a 6 eetlepels
  • Zonnebloemolie ongeveer 1 a 2 eetlepels
  • 1 ui
  • Franse mosterd naar smaak (ong. 1 eetlepel)
  • Suiker (ong. 2-3 eetl.)
  • Gemalen peper

Hulpmiddelen

  • schaal
  • snijplankje
  • mes
  • plastic schaal of vergiet

Bereiding
Snij of schaaf de kool in dunne reepjes, en doe ze in een plastic schaal of vergiet. Bestrooi met zout, en kneed de kool zolang tot hij een beetje doorzichtig wordt.
Doe de kool in het vergiet en spoel het zout er met koud water af, laat hem even uitlekken. Snipper de ui fijn of snij in halve dunne ringen.
Maak een dressing van de azijn, olie, mosterd en suiker. Doe de kool erbij en meng alles goed door elkaar. Roer de ui erdoor en doe de peper erbij. Goed roeren en even proeven, is het te zuur dan wat suiker erbij, is het te zoet dan wat azijn erbij. Zet de kool nog even in de koelkast zodat de smaak er goed in kan trekken.
Voor het serveren kun je er een gesnipperd augurkje door doen, een gesnipperd appeltje of/ en stukjes rode paprika. Wat feestelijker: stukjes cashew- of walnoten eroverheen strooien.
Bron: www.smulweb.nl

Wortel/witlof/postelein salade (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 1 winterpeen
  • 1 witlof
  • pluk postelein
  • 2 el pitjes (zonnebloem of pompoenpitjes bv), stukjes walnoot is ook lekker
  • 2 theelepels azijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • halve eetlepel honing
  • halve eetlepel tahin

Bereiding
Was de winterpeen en rasp hem in een kom. Snijd de witlof in de lengte in vieren, snij de kern eruit en snijd in duimbrede schijfjes. Doe ze bij de winterpeen. Was de postelein en doe ze er ook bij. Doe alle ingredienten voor de dressing in een kopje (behalve de pitjes) en hussel flink, de honing en de tahin kunnen wat oplos problemen geven maar dan ‘prak’ je ze even met de vork tegen de zijkant van het kopje tot ze opgelost zijn. Doe de dressing over de sla en roer het even door. Dan de pitjes erover en smullen maar!
Bron: Valerie

Worteltjestaart

Dit is een erg zoete taart, je kunt wat minder suiker gebruiken als je hem niet zo zoet wilt of wat slagroom erbij geven, dat maakt een goed evenwicht. Deze taart kun je ook maken met gesmolten boter ipv olie.

Ingrediënten

  • 380 gram bloem
  • 180 gram suiker
  • 120 gram bruine (basterd) suiker
  • 1 ¼ theelepel bak poeder
  • 2 theelepel kaneel poeder
  • 3 eieren
  • 500 gram geraspte rauwe wortel
  • 1 ½ theelepel vanille
  • 1 ½ theelepel zout
  • 180 ml plantaardige olie

Voor het glazuur

  • 220 gram roomkaas (platte kaas)
  • 60 gram gesmolten boter
  • 475 gram poedersuiker
  • zakje vanillesuiker
  • eventueel slagroom om erbij te geven

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bereiding
Meng de droge ingrediënten door elkaar in een kom; voeg de bloem, de witte suiker, de bruine suiker, het bakpoeder, de kaneel poeder en het zout in een kom en meng goed door elkaar.
Klop in een andere kom de eieren, vanille en de plantaardige olie zeer goed tot het smeuïg is.
Voeg de kom met het eimengsel in de k